Konneveden tutkimusasema

Konneveden tutkimusasema

Bio- ja ympäristötieteiden laitoksen Konneveden tutkimusasema toimii korkeatasoisena biologisen tutkimuksen tukikohtana ja on kuuluisa kokeellisesta evoluutio- ja käyttäytymisekologian alan tutkimuksestaan nisäkkäillä, linnuilla, selkärangattomilla ja kaloilla.

Kansainvälistä huippututkimusta rennossa ilmapiirissä

Konneveden tutkimusasema on tärkeä Jyväskylän yliopistolle ja merkittävä osa koko Suomen yliopistollisten tutkimusasemien ainutlaatuista, kansallisomaisuuteen verrattavaa verkostoa. Sen yksi menestyksen tekijä on sen sijainti vain tunnin matkan päässä Jyväskylän yliopistosta.  Konneveden tutkimusasema mahdollistaa kenttäkokeiden tekemisen eliöiden luonnollisessa ympäristössä, mitä ei ole mahdollista toteuttaa kaupunkikampuksella. Tulevaisuudessa se on vielä tärkeämmässä asemassa, kun etsitään ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja biodiversiteettikriisin torjumiseen

Tutkimusasema tarjoaa tiloja kenttäkursseille, symposiumeille ja seminaareille. Asema toimii kurssi- ja seminaaripaikkana myös muille yliopistoille, korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille. 

Konneveden tutkimusasema
Sen lisäksi, että opiskelijat ja tutkivat pääsevät maastoon heti ovesta ulos astuttuaan, tarjoaa asema erinomaisen väylän yhteisöllisyyden syntymiseen.

Ajankohtaista Konnevedeltä

Konneveden tilat ja historia

Konneveden tutkimusasema on maamme yliopistollisten tutkimusasemien kuopus.
Konneveden tutkimusasema
Konneveden tutkimusasema on tärkeä Jyväskylän yliopistolle ja merkittävä osa koko Suomen yliopistollisten tutkimusasemien ainutlaatuista, kansallisomaisuuteen verrattavaa verkostoa.

Tutkimusasema vihittiin käyttöön vuonna 1983 ja on toiminut siitä asti kirkkaan ja lähes arktisen Konnevesi –järven ja sen laskujoen, Siikakosken, välisellä niemekkeellä. Konneveden tutkimusasema perustettiin opetuksen tarpeista ja on kasvanut ja kehittänyt toimintaansa neljänkymmenen vuoden aikana. 1980-luvulla opetustoiminta kehittyi ja moderni ekologinen tutkimus alkoi. 1990-luvulla ekologinen tutkimus nousi johtavaksi tieteenalaksi ja 2000-luvulla toiminta kansainvälistyi ja perusopetus, tohtorikoulutus sekä tutkimus löysivät nykyisen muotonsa Konneveden kampuksella. Asema kuuluu myös laajaan yliopistojen asemaverkostoon RESTAT Finland, joka kattaa koko Suomen.

Konneveden kampuksen ytimen muodostavat päärakennus luentosaleineen ja työhuoneineen, toimisto -ja ruokasalirakennus, opiskelija-asuntola ja vanha sauna. Tämän alkuperäisen pihapiirin ympärille ovat sijoittuneet tutkija-asunnot, vierastalot ja verstas. Tutkimusaseman rannassa sijaitsee ainutlaatuinen tutkimushalli eläintiloineen. Vuonna 2014 valmistui odotettu rantasauna ”Teerikukko”, jonka läheisyydessä on myös grillikota.

Tutkimus

Konneveden tutkimusasemalla on tehty tutkimusta jo neljäkymmentä vuotta.

Konneveden tutkimusasema toimii kansainvälisesti korkeatasoisena biologisen tutkimuksen tukikohtana ja on kuuluisa kokeellisesta evoluutio- ja käyttäytymisekologian alan sekä vesistötieteiden tutkimuksestaan niin nisäkkäillä, linnuilla, selkärangattomilla kuin kaloilla. Viime vuosina Konneveden tutkimusasema on tullut erityisen kuuluisaksi jokihelmisimpukoiden eli raakkujen suojelututkimuksesta. Paljon tilaa vaativia töitä, kuten lintu- ja perhoskokeita sekä laajoja lohikaloilla että myyrillä tehtäviä tutkimuksia ei voi tehdä muualla. 

Tutkimusasemalla on ollut iso merkitys kolmen tutkimuksen huippuyksikön saamiseen bio- ja ympäristötieteen laitokselle. Konneveden tutkimusasemalla tehdään merkittävää kokeellisen ekologian ja evoluutioekologian ja vesistötieteiden tutkimusta. Tutkimusasemalla on ollut keskeinen rooli useissa väitöskirjatutkimuksissa jotka ovat käsitelleet mm. lisääntymisbiologiaa, peto-saalis ja isäntä-loinen -suhteita. 

Tutustu tutkimukseen

Hessu-koira tapaa jokihelmisimpukat ensimmäistä kertaa.

Kattavat puitteet tutkijoille

Asemalta löytyy näytteenottovälineistöä, työhuoneita ja tilaa laboratoriotyöskentelyyn, sekä esim. seurantadataa tutkijoiden käyttöön. Laboratoriomestarimme tarjoavat apua mm. koejärjestelmien rakentamiseen. 

Tutustu tiloihin

Käytännönläheistä oppimista

Asemalla järjestetään kenttäopetusta. Sen lisäksi, että opiskelijat pääsevät maastoon heti ovesta ulos astuttuaan, tarjoaa asema erinomaisen väylän yhteisöllisyyden syntymiseen sekä opiskelijoiden että opettajien välille. 

Tutustu opintoihin 

Yhteistyössä

Konneveden tutkimusasemalla laaja yhteistyöverkosto Suomessa ja ulkomailla.
luontoleiri
Konneveden tutkimusasema, Konneveden kunta ja muut yhteistyökumppanit järjestevät ympäristön asukkaille ja lapsille tapahtumia.

Tärkeä osa aseman toimintaa on myös kongressit, seminaarit ja kokoukset sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tutkijoita vierailee asemalla useista yliopistoista, mikä synnyttää hedelmällisiä keskusteluja, uusia yhteistyökuvioita ja ajastusten vaihtoa. 

Asema tarjoaa luonnontiedekasvatusta lapsi- ja nuorisoryhmille. Asemalla voi järjestää leirikouluja ja päiväretkiä. Tutkimusaseman ja oppilaitosten yhteistyönä ollaan kehittämässä aseman tiloihin ja ympäristöön räätälöityjä opetuskokonaisuuksia, joita opettajat voivat tulla suorittamaan oman ryhmänsä kanssa. 

Tutustu Keski-Suomen LUMA-keskukseen

Erilaiset tapahtumat saattavat tutkimusaseman toimintaa paikallisten asukkaiden ja vierailijoiden tietoisuuteen. Aseman perinteikkäässä Luontoillassa ratkotaan joka kesä yleisön luontohavaintoja. Kunnantalolla järjestetään vuosittain Joululuento.

Tutkimusryhmät ja -hankkeet